ЕДИНАДЕСЕТ ГОДИНИ МЕДИЙНИ СЪБИТИЯ В РУСЕ

цел 2011: да насърчава развитието на проблемната и граждански ангажираната журналистика в българските телевизии

10.11.10 г.

55 телевизионни програми на 11 телевизии и независими продуценти участват в конкурсната програма на фестивала БЪЛГАРСКАТА ЕВРОПА 2010.
Фестивалът безрезервно следва своята мисия: Да насърчава усилията на българските медии да работят в полза на обществото.

В трите категории: разследваща журналистика, реформа в съдебната система и социално включване, се представят репортажи, телевизионни предавания и документални филми на най-активните български журналисти. Най-многобройни са материалите, изпратени за конкурса от Българската национална телевизия, заедно с регионалните телевизионни центрове в Русе и Благоевград. Традиционни участници са телевизия СКАТ, ТВ7 и Нова телевизия, от bTV изпращат силни журналистически разследвания. За пръв път се представя общият проект на bTV и PRO.BG Код: Криминално за разследваща журналистика. В категория реформа в съдебната система премиера прави предаването на ПроМедиа „Доказване на противното“, излъчвано по Нова телевизия. Силна е конкуренцията и в категория социално включване, където участват независимите продуценти фондация „Ромски свят“ и Ирис Продакшънс с „Отпечатъци“ по bTV.

БЪЛГАРСКАТА ЕВРОПА 2010 продължава най-новата линия в своето развитие:
насърчаваме популяризирането на българското кино.

Програма публични прожекции включва: наградени филми от Златна роза 2010 със съдействието на БНТ: Аварийно кацане, Светото семейство, Рут, Малка нощна приказка. Публиката ще види специалните селекции на късометражните фестивали Filmini и Future Shorts.
Специално за фестивала БЪЛГАРСКАТА ЕВРОПА: нова прожекция на „Русенската кървава сватба“ - документалният фирм на Стефан Командарев, който съживи една русенска история точно сто години след събитията!

Седмото издание на Фестивал БЪЛГАРСКАТА ЕВРОПА през 2010 отбелязва и десет години медийни събития в Русе. Стартирал като единственият в България пазар за радио и телевизионни програми, BGMediaMarket се превръща във фестивал за европейския път на България далеч преди членството в ЕС да стане факт. Днес остава единственият състезателен форум за телевизионна журналистика в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи